Panourile sandwich au o estetică unică, salvează energie fiind de asemenea foarte ușor de ansamblat. Aceste panouri se folosesc pe scară largă în construcția clădirilor comerciale și a birourilor, clădiri cadru prefabricate, case tip complex, obiecte industiale și construcții agricole.
Tipuri de panouri sandwich:
În funcție de necesitatea lor, panourile sandwich sunt împărțite in doua categorii:pentru perete sau acoperiș. În alegerea panourilor pentru perete, cheia esențialului se află în ingineria termică, rezistența și protecția împotriva incendiilor. Pentru acoperiș, pe lângă caracteristicile menționate anterior, se adaugă și longevitatea acestora.
Panourile pentru acoperiș trebuie să asigure etansare totală și rezistență acoperământului, de aceea este recomandat să folosiți panouri cu profil special destinat pentru exterior sub formă de creastă.

Salveaza energia:
Proprietățile de economisire a energiei panourilor sandwich sunt datorate tipului de miez, etanșarea la blocare și disponibilitatea ermetizarii acestora. Etanșarea poate fi din butil, instalată în momentul montării acestora, sau EPDM (etil-propilen-dien-monomer) instalat în blocarea panourilor în timpul producției. Acestea asigura o bună etanșare a aerului și o eficientă energetică a panoului sandwich.
Nucleu:
Miezul panoului sandwich (stratul de izolație) asigura caracteristici precum: durabilitate, izolație termică și fonică, protecție împotriva incendiilor.
Cele mai răspândite tipuri de miezuri utilizate în producția panourilor sandwich sunt: vată minerală, poliuretanul și polistirenul spumat.
Panourile umplute cu plastic spumat sunt utilizate pentru construcția structurilor temporare, cu o durata de viață utilă de până la 10 ani și fără cerințe de protecție împotriva incendiilor, acesta fiind combustibil. Are o atenuare redusă a sunetului și poate da naștere mucegaiului, singurul sau avantaj fiind prețul scăzut.

Fiind cel mai răspândit material, vată minerală este utilizată deseori în construcția clădirilor cu cerințe crescute de clasificare a incendiilor. În funcție de caracteristicile necesare, vată minerală de diferite densități este utilizată în structura panourilor sandwich presum:
- densitate mică: <90 kg/m3- pereți despărțitori interni;
- densitate medie: 95-115 kg/m3 pereți exteriori și acoperiș panouri;
- densitate mare: 115> kg/m3 pereți despărțitori ignifugi
Datorită caracteristicilor pe care le posedă panourile din vată minerală, acestea s-au răspândit într-un ritm foarte alert și sunt utilizate cu precădere în construcția depozitelor pentru materiale combustibile, producții cu risc ridicat de incendiu precum și a celor cu cerințe acustice ridicate.

Libertatea expresiei arhitecturale:


Selecția culorii panourilor sandwich este foarte importantă. Trebuie să țineți seama de legătură dintre culoare și metal deoarece acesta se poate încălzi și dilată. Culorile întunecate nu sunt recomandate utilizării pentru acoperiș sau fațadelor sudice deoarece, din cauza soarelui panourile ar putea deveni ondulate, creând astfel un disconfort vizual.

Cu drag, echipa Acoperis pentru tine!
